Onbeperkt bereikbaar? Voorkom stress door het reguleren van je bereikbaarheid

Onbeperkt bereikbaar? Voorkom stress door het reguleren van je bereikbaarheid

Onbeperkt onbereikbaar

Onbeperkt bereikbaar?

Met de huidige generatie zakelijke communicatiesystemen zijn medewerkers steeds minder gebonden aan een vaste werkplek en via hun mobiel bereikbaar. De voordelen voor zowel werkgever als werknemer zijn groot. Werkprocessen kunnen productiever en efficiënter worden ingericht en de balans tussen werk en privé vaart er wel bij, doordat thuiswerken en flexibel werken zo mogelijk worden gemaakt. Een echte win-win situatie.

Voor een groep mensen is dat ook zo. Anderen hebben het gevoel nodig helemaal ‘los’ te zijn van werk in hun vrije tijd. Om geen telefoontjes of e-mailtjes en berichten buiten werktijd binnen te zien komen, omdat ze dan de druk voelen om daarop te reageren. De grenzen tussen werk en privé worden daarmee steeds vager.

Technostress

Eerder onderzoek uit 2012 van de UvA in samenwerking met FNV heeft laten zien dat werknemers het als onplezierig ervaren om in hun vrije tijd bereikbaar te zijn voor werk en dat dit steeds vaker leidt tot fysieke en psychosociale klachten, zoals lichamelijke vermoeidheid, toegenomen werkdruk en burnout-achtige klachten.

Dit onderwerp is recent nog eens op de agenda gezet door de PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. In de plannen van de PvdA is het recht op onbereikbaarheid na werktijd opgenomen. Dit heeft veel publiciteit gekregen, maar is niet nieuw. Er zijn eerdere voorbeelden uit Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse werkgeversvereniging AWVN vraagt sinds vorig jaar mei meer aandacht voor de zogenoemde ‘technostress’ en voert gesprekken met werkgevers om te kijken hoe digitale stress vermindert kan worden. Want het is niet alleen in het belang van de werknemers, maar ook van de werkgevers om verantwoordelijk om te gaan met de nieuwe technologische mogelijkheden.

Voorkom stress: reguleer je bereikbaarheid

Los van deze initiatieven, wat kan je als werknemer zelf doen om digitale stress te vermijden? Het meest voor de hand liggende is het reguleren van je bereikbaarheid. Hoe je dat kan doen lees je in onderstaande tips.

  1. Meest effectief: een aparte mobiele telefoon voor werk en privé.
    Toch online zijn, maar je werktelefoon uit kunnen zetten. Voordeel is ook dat je niemand van je privécontacten hoeft te informeren over een wijziging van je telefoonnummer als je van werkgever wisselt. Het kost natuurlijk wel een stuk meer, en als je een mooie smartphone van je werk hebt die je ook graag voor privé gebruikt, is dit een mindere oplossing.
  2. Als je werkgever geen mobiele telefoon ter beschikking heeft gesteld; installeer dan geen email en calendar op je privételefoon. Wil je dit zelf toch graag, om bijvoorbeeld flexibel werken mogelijk te maken, kies dan voor het gebruik van een separate app voor je werkfuncties. Dat is voor data security redenen ook bijzonder aan te bevelen. Meldingen kan je voor deze app uitschakelen, zodat je niet in de verleiding komt om tòch een werkemail te bekijken als die ’s avonds binnenkomt.
  3. In de telefoonplatforms die gebruik maken van VoIP kan je je vaste zakelijke nummer doorschakelen naar je privémobiel zodat je bereikbaar bent als je thuis of op locatie werkt. Zo hoef je niet je privénummer bekend te maken.
    Wil je zakelijk bellen met je mobiele telefoon? Bel dan met de app die bij het telefoonplatform hoort vanuit het (algemene) bedrijfsnummer. Zo wordt je mobiele (privé-)nummer niet bekend bij zakelijke contacten. Heb je deze optie niet tot je beschikking, bel dan anoniem door je nummer te onderdrukken.
  4. Schakel de dag en nachtstand in op het telefoonplatform. Met een tijdsschema kan je instellen op welke uren je bereikbaar bent. Heeft je werk geen hedendaags telefoonplatform, zet dan je telefoon eens op ‘niet storen’. Deze stand is ook dagelijks in te plannen. Door deze in te schakelen krijg je geen meldingen meer en kan je ook niet meer gebeld worden. Je bent dan nog wel bereikbaar voor je favorieten. Je baas dus niet onder je favorieten zetten:-)
  5. Je bereikbaarheid kan je voor elk social medium apart aanpassen via de instellingen. Zit je in een WhatsApp groep voor je werk, dan kan je deze op ‘dempen’ zetten.

En bovenal, neem je eigen verantwoordelijkheid. Bepaal voor jezelf wanneer je wel en niet bereikbaar wilt zijn. Zet je telefoon gewoon ook eens uit. Lekker rustig.

Comments are closed.